POST CONSUMPTION CITIZENSHIP (POST CC)

PROSJEKTBESKRIVELSE


Vekst og ukritisk bruk av ressurser har en bakside som viser seg mer og mer i dagens samfunn. Vekst er imidlertid dypt forankret i samfunn styrt av kapitalistiske og markedsliberalistiske idealer, og er vanskelig å utfordre. Mens et høyt forbruk frem til nå har vært forbundet med nettopp vekst og velstand, så ser nå et økende antall mennesker og lokalsamfunn seg om etter alternativer til vekst for å øke egen livskvalitet og trivsel hjemme, på jobb eller på fritiden. Det er disse alternative praksiser og initiativer Post CC ønsker å undersøke nærmere blant annet gjennom en medie- og litteraturanalyse.


I tillegg vil vi gjennomføre casestudier, og se på hva som motiverer og kjennetegner både nye og etablerte initiativ som gjør det mulig å leve med lavere forbruk – i nabolag, arbeidsplasser, og på ulike typer fritidsarenaer for å identifisere det vi kaller Post Consumption Citizenship. Forskningen i prosjektet er basert på tett dialog og eksperimentering med en rekke metoder for å forstå folks erfaringer, atferd, assosiasjoner, meninger og holdninger til redusert forbruk og trivsel bedre. En spørreundersøkelse vil gjennomføres med samme gruppe mennesker i flere omganger for å avdekke eventuelle endringer i atferd og meninger.


Gjennom ulike metoder vil Post CC etablere et kunnskapsgrunnlag for å forstå hva slags ressurser og infrastruktur som er nødvendig for å støtte slike endringer. Resultatene fra forskningen vil Post CC publisere og formidle til grupper i samfunnet, rettet mot ulike kjønn, etnisiteter, aldersgrupper og personer med ulik sosioøkonomisk status i tillegg til beslutningstakere og forskningsmiljøer. Gjennom dette ønsker vi å spre ideer, kunnskap og handlinger som støtter denne type medborgerskap på alle arenaer i livet.


Post CC-prosjektet ledes av NTNU Samfunnsforskning AS, og har en økonomisk ramme på seks millioner kroner. Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd, og prosjektgruppa består av forskere fra NTNU Samfunnsforskning AS og NTNU. Prosjektet pågår fra 1. februar 2024 til 1. februar 2027.